
A.K.A "8 Λεπτά" με τον Jake Gyllenhaal και την Michelle Monaghan -η οποία και καλά έπαιζε την 28χρονη, ναι καλάαααα σιγά μην αποφοίτησε και πέρσυ η κοπελιά-Σήμερα το είδα και μιας που είναι κλασικά η ώρα μου, είπα να κάτσω να πω μερικά λόγια και γι'αυτό.
Θα μου επιτραπεί ένας παραλληλισμός με το Inception -το οποίο σαφώς θεωρώ κλάσεις ανώτερο-, κυρίως σε ό,τι αφορά το ευρύτερο πλαίσιο του "στυλ" και της "λογικής" στα οποία είναι βασισμένα και τα 2 σενάρια. Εξίσου πρωτότυπο, απέτυχε ωστόσο να αποδώσει ξεκάθαρα το νόημα σε αντίθεση με το Inception.
Το στόρυ είναι από το πρώτο λεπτό πολύπλοκο και ασαφές τόσο για τον κοινό όσο και για τον πρωταγωνιστή. Ο πιλότος Στίβενς ξυπνάει μέσα σε μία "κάψουλα" -η οποία είναι μόνο μέσα στο μυαλό του- και του δίνεται η αποστολή του εντοπισμού ενός τρομοκράτη. Το πρόβλημα είναι ότι ίδιος είναι νεκρός και καλείται να μπει στα 8 τελευταία λεπτά της ζωής ενός άλλου ανθρώπου και να τα ζήσει ξανά και ξανά εως ότου κατορθώσει να φέρει εις πέρας την αποστολή του.
Το όλο εγχείρημα καθιστά δυνατό ο λεγόμενος "Source Code", η μνήμη του εγκεφάλου που σου επιτρέπει να καταγράφεις τα τελευταία 8 αυτά λεπτά της ζωής σου. Ο Στίβενς ζει έτσι την παράλληλη και -υποτιθέμενη- ΜΗ αληθινή πραγματικότητα της ζωής ενός άλλου επιβάτη τραίνου -πάνω στο οποίο διαδραματίζεται και όλη η ιστορία-.
Οντας στην πραγματικότητα νεκρός, η αποστολή του μπορεί να επαναλαμβάνεται επ'άπειρον μέχρι να καταφερει να αποτρέψει τον τρομοκράτη από το να σκοτώσει εκατομμύρια αθώους. Το ηθικό δίλημμα τίθεται όταν μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αποστολής, ο ίδιος ζητά να του επιτρέψουν να πεθάνει ενώ ο κρατικός μηχανισμός θέλει να τον κρατήσει αιώνιο δέσμιο του "Κώδικα" και να του διαγράψει τη μνήμη, μετατρέποντας τον σε ένα φάντασμα.
Η ταινία διακρίνεται για την πρωτοτυπία του σεναρίου και ξεχωρίζει από το Inception αφενός λόγω διαφορετικών εγκεφαλικώ νδραστηριοτήτων που εξετάζονται στην κάθε μία και αφετέρου λόγω του ότι το Inception είχε εξαρχής μία καθαρή δομή ως προς την πραγματικότητα και το όνειρο. Στον "Κώδικα" , το αληθινό και το "κβαντομηχανικά παράλληλο εικονικο" συγχέονται αφού είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο πρόγραμμα και κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει το τι αλλαγες μπορεί να επιφέρει στην "πρωτεύουσα" πραγματικότητα.
Στα συν οπως ανέφερα, το σενάριο και η πρωτοτυπία.
Στα πλην, κάποιες επαναλαμβανόμες σκηνές που γίνονται μονότονες.