Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 09, 2010

Inception


Χθες πήγαμε σινεμά. 8.30 είδαμε τον "Σρεκ", 11 το "Inception" (η ελληνική μεταφραση στην ταινία αναφερόταν ως "Απαρχή"). Η ταινία, όπως είδα αργότερα ήταν του Κ. Νόλαν και διήρκεσε 2,5 ώρες. Βγήκαμε περίπου στις 2 βέβαια γιατί έκανε και διάλειμμα.Αυτά σας τα λεω γιατι βαριέμαι να σκέφτομαι καλό πρόλογο.

Μετά την έξοδο, έχω να πω, ότι είχα καιρό να δω ταινία που να με κάνει να την σκεφτομαι και στον ύπνο μου. Προσπάθησα να κοιμηθώ για να δω κάποιο όνειρο αλλά συνειδητό, να βιώσω αυτά που έκαναν οι Συλλέκτες. Για να μην σας μπερδεύω να σας πω λοιπόν το στόρι, όσο μπορώ φυσικά να αναλύσω με λόγια.

Εκτός των επαγγελμάτων που μέχρι τώρα γνωρίζαμε, υπάρχουν και αυτά που ασχολούνται με την "παρέμβαση στο υποσυνείδητο" κάτι το οποίο επιτυγχάνεται μέσα σε όνειρα που βλέπει ο εκάστοτε "Στόχος" (subject) στα οποία παρίστανται φυσικά οι "Συλλέκτες". Η παρέμβαση στο υποσυνείδητο μπορεί να εχει ως στόχο να εκμαιευτούν μυστικά,μυστικοί συνδυασμοί, ή στην προκειμένη περίπτωση να "φυτευτεί " μια ιδέα (η καλύτερη ατάκα του έργου αφορά αυτήν την έννοια της ιδέας) στο υποσυνείδητο του ανθρώπου ο οποίος ονειρεύεται με στόχο την χειραγώγηση του για άλλους σκοπούς.

Φυσικά, τα πράγματα δεν είναι απλά όταν μιλάμε για ανθρώπους -στόχους- δισεκατομμυριούχους, οι οποίοι γνωρίζουν τον κίνδυνο που διατρέχουν και έχουν εκπαιδευτεί για να προφυλαχτούν. Το σχέδιο της ομάδας για να εισβάλλουν στο μυαλό του στόχου τους είναι εξίσου πολύπλοκο. 3 επίπεδα ονείρου, όνειρο μέσα σε όνειρο, 3 διαφορετικοί κόσμοι, στους οποίους 7 άτομα πρέπει να έχουν σχεδιάσει και συγχρονίσει κάθε κίνηση προσπαθώντας παράλληλα να αποφύγουν τις Προβολές "Projections" του υποσυνείδητου στο οποίο βρίσκονται.

Οσοι δεν το είδατε τρέξτε. Δεν είναι σενάριο που αξίζει να χάσετε.Η ταινία είναι must αλλά δεν συνίσταται για αυτούς που έχουν συνηθίσει να μην σκέφτονται όταν βλέπουν έργα.2,5 ώρες θα χαθείτε στους λαβύρινθους της Αριάδνης. (Δεν ξέρω αν το έκαναν επίτηδες, πάντως η Αριάδνη, όπως και στη μυθολογία, είναι αυτή που παρέχει την έξοδο των λαβύρινθων, αφού αυτή τους σχεδίασε).

Και τώρα όσοι δεν είδατε την ταινία, σταματήστε να διαβάζετε. Θα σας χαλάσω τις εκπλήξεις. Οι υπόλοιποι, που την είδατε ήδη, παρακαλώ ακούστε τις απορίες και τις ενστάσεις μου για το έργο. (Ηρεμήστε, είναι μόλις 2!)

Πρώτον, ο Ντομ (Ντι Κάπριο) όταν προσπαθώντας να βγει από τον ονειρικό κόσμο που βρισκόταν με την γυναίκα του (Μολ),η οποία δεν ήθελε να επιστρέψει, της φύτεψε την ιδέα ότι αυτό που ζουν εκεί δεν ήταν πραγματικό. Το πρόβλημα παρουσιάστηκε όταν επανήλθαν στην πραγματική ζωή και η Μολ εξακολουθούσε να πιστεύει ότι και πάλι δεν ήταν αληθινό, αλλά βρισκόταν σε όνειρο. Γι'αυτό και αυτοκτόνησε βέβαιη πως θα πήγαινε στην αληθινή της ζωή, την πραγματικότητα. Καλά μέχρι εδώ; Καλά. Γιατί ο Ντομ, βλέποντας την γυναίκα του να βασανίζεται καθημερινά και να επαναλαμβάνει οτι θέλει να πεθάνει, εξαιτίας της ιδέας που της είχε ο ίδιος δημιουργήσει, δεν της είπε την αλήθεια όσο ήταν ακόμη ζωντανή; Γιατί έπρεπε να φτάσουμε στο σημείο να το αποκαλύψει στην προβολή της την ώρα που "πέθαινε"; Εφόσον ήξερε ότι αν της το έλεγε αυτό εξαρχής, υπήρχε μεν το ενδεχόμενο να τον χωρίσει (λέμε τωρα) αλλά τουλάχιστον θα ήταν ζωντανή.Και υγιής γιατί θα ήξερε την αλήθεια.

Δεύτερον, στην τελευταία σκηνή, όπου ο Ντομ αγκαλιάζει επιτέλους τα παιδια του, βλέπουμε την σβούρα του (το "Τοτέμ" του δηλαδή) να γυρίζει χωρίς τελικά να πέσει, για να καταλάβουμε αν αυτό που ζει είναι αληθινό ή όχι. Ωστόσο, όταν βρισκόταν μέσα σε όνειρο η σβούρα γύριζε κάνοντας ακριβώς τον ίδιο ήχο και μη αποκλίνοντας καθόλου δεξιά και αριστερά, ενώ στην τελευταία σκηνή, η σβούρα κάνει κάποιες περίεργες (ανεπαίσθητες σχεδόν) κινήσεις, που να σε κάνουν να σκεφτείς ότι θα πέσει. Και εκεί κλείνει το πλάνο. Τελικά τι έγινε; Ονειρο η πραγματικότητα;

Και για το τέλος, the line που λέγαμε....

“What is the most contagious parasite?” “An idea.” "From the tiniest seed, it spreads like a virus", he explains. "This is what makes it vulnerable to manipulation and theft".


Υγ. Ψάχνοντας, βρήκα ένα site με απορίες και απαντήσεις για το έργο. Παραθέτω το λίνκ όπου υπάρχουν οι θεωρίες για τη σβούρα και κάποια άλλα που δεν τα είχα σκεφτεί, όπως το πως θα μπορούσε η Αριάδνη να γνωρίζει τους αριθμούς που θα έλεγε ο Φίσερ για να τους χρησιμοποιήσει ως δωμάτια ξενοδοχείου:

Ιnception theories




1 σχόλιο:

  1. “What is the most contagious parasite?” “An idea.” "From the tiniest seed, it spreads like a virus", he explains. "This is what makes it vulnerable to manipulation and theft".

    έπος....

    ΑπάντησηΔιαγραφή